Wijn

  • WIJN

WIJN – Een nieuw Nederlands toneelstuk van Philip Walkate.
Pers, publiek en wijnwereld razend enthousiast!

‘Walkates komedie wordt fantastisch ten tonele gevoerd’
Volkskrant ****
‘Philip Walkate schreef met Wijn een vrolijk en snel stuk, dat lonkt naar
de Angelsaksische traditie van Edward Albee’
Theaterkrant ****
‘Prachtig geconstrueerd en sterk gespeeld’
Scènes ****
‘Wijn is een Who’s Afraid of Virginia Woolf? voor onze tijd’
NRC***
‘Toegankelijk met een volle body, bitterzoet en het rolt heerlijk over de tong.’
Telegraaf ****

WINE – A new Dutch Play by Philip Walkate

LE VIN – Une Nouvelle Comédie néerlandaise de Philip Walkate

 

 

Over WIJN
Als het jaarlijkse wijnavondje van oude vrienden door onverwacht bezoek wordt verstoord, neemt het samenzijn een dramatische wending. De wijnen blijven vloeien, de gesprekken worden intenser en het begrip: In Vino Veritas krijgt een geheel nieuwe lading.

Wijn is een wrange komedie die het publiek niet alleen een gulle lach bezorgt, maar ook ontroering. Met messcherpe dialogen, hilarische oneliners en onverwachte wendingen: een spannend stuk met prachtige karakters.

Première 3 maart 2018 te Haarlem. Kijk hier voor de speellijst.

Met Carine Crutzen, Porgy Franssen, Renée Fokker, Evert van der Meulen, Vincent Croiset en Randy Fokke.

Regie: Victor van Swaay Productie: Hummelinck Stuurman Theaterbureau

Bestel het tekstboekje van De Nieuwe Toneelbibliotheek hier

Recensies

‘Fantastisch ten tonele gevoerd (…) Carine Crutzen geeft met vonkende ogen ingehouden stijl aan Charlotte, Renée Fokker is scherp en snibbig als workaholic en Vincent Croiset biedt met flair tegenkleur. Randy Fokke zorgt tot slot als gekwetste dochter Eveline voor een vleug jeugdige nectar, met bittere afdronk.’

de Volkskrant****

‘Philip Walkate schreef met Wijn een vrolijk en snel stuk, dat lonkt naar de Angelsaksische traditie van Edward Albee vanwege de ongemakkelijke, intermenselijke relaties en de lijken die uit de kast vallen. Regisseur Victor van Swaay houdt de vaart er flink in, wat goed uitpakt, omdat hij werkt met een groep uitstekende acteurs die per rol ook nog eens erg goed gecast zijn.’
Theaterkrant.nl****

Drank brengt de waarheid schrijnend en komisch aan het licht. Sinds Who’s afraid of Virginia Woolf van Edward Albee uit 1962 zijn er talloze stukken gemaakt met dat uitgangspunt. We kijken er nog steeds graag naar omdat het vaak zo heerlijk herkenbaar is. Auteur Philip Walkate maakte met Wijn een bijzonder sterk geconstrueerd en zorgvuldig opgebouwde variant op dit soort drama met verrassende plotwendingen dat vanaf het begin erg humoristisch is.

…de tekst zo spits is en regie en spel ijzersterk… Het is smullen als Porgy Fransen de merites van de zoveelste dure fles uitlegt en o wat kan Carine Crutzen toch ijzig zijn, hoewel Renée Fokker daar nauwelijks voor onder doet. Wijn is een overvol drama waarin voortdurend zware thema’s over elkaar heen buitelen. Het gaat over verlies, workaholics, mislukte opvoeding, vriendschap, maar vooral over hoe mensen elkaar jarenlang niet zeggen wat ze echt vinden.

Wijn is typisch zo’n verhaal dat je niet moet beschrijven omdat dit het kijkplezier bederft. Wie van goed gemaakt eigentijds toneel houdt kan beter gewoon een kaartje kopen en lekker gaan genieten. Ik voorspel je een geweldige avond.
Scènes ****

Opgekropte gevoelens en levenspijn bepalen de dialogen, bij vlagen in spannend hoog tempo geschreven door Philip Walkate en geregisseerd door Victor van Swaay. Het is als een ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’ voor de tijd van nu. (…) Naarmate de voorstelling vordert stapelt Walkate onthulling op onthulling, vergelijkbaar met het spelletje ‘gastje pesten’ uit ‘Who’s Afraid’. (…) Ondanks de titel is ‘Wijn’ beslist geen Franse frivolité. Eerder is het stuk ijzig en hard, zich afspelend in een kil, hedendaags interieur. De gloed komt van de spelers die de diepere pijn met overtuiging tonen.
NRC***

‘Victor van Swaay regisseerde dit geslaagde nieuwe stuk van de Nederlandse schrijver Philip Walkate op vlotte wijze. Heel in de verte heeft het misschien zelf wel iets weg van de beschonken avond uit Edward Albee’s klassieker Who’s afraid of Virginia Woolf? En zoals Albee zijn acteurs op een heerlijk speelstuk trakteerde, heeft Walkate hier ook gezorgd voor scherpe, vileine dialogen die niet alleen de lach aanjagen, maar waar je tegelijkertijd de pijn onder voelt.
Toegankelijk, met een volle body, bitterzoet en het rolt heerlijk over de tong.’
De Telegraaf ****

Reacties bezoekers

Mijn vriendin en ik hebben beiden genoten van deze fantastische voorstelling. Deze boeide ons van het begin tot het verrassende einde. De voorstelling was doorspekt met humor waardoor de toch wel treurige ondertoon mooi in balans werd gebracht.
Theaterbezoeker, Eindhoven *****

Boeiend, komisch, topverhaal met topacteurs, maar verhaal dat stemt tot nadenken. Kortom een geweldige avond!

Wij hebben genoten van deze voorstelling. Geweldige acteurs, het boeide van de eerste zin tot de laatste!

Zeer onderhoudend stuk met humor en een onverwachte wending!
Theaterbezoekers, Veenendaal *****

Lees hier de recensie op de blog van Theater de Meenthe

Lees hier wat acteurs, theater- en wijnprofessionals vinden van Wijn.

Synopsis

Lees hier de synopsis van Wijn

Informatie voor amateurtoneel
Klik hier voor informatie als u WIJN bij uw amateurtoneelvereniging wilt opvoeren.

Interviews en andere recensies
Lees hier het interview met Philip Walkate in Tubantia.
(c) 2018 Karin Veldwachter/Tubantia

Lees hier het interview met Porgy Franssen in het Eindhovens Dagblad.

Lees hier het stuk van Addy Kaiser in de Circulaire van Sociëteit De Kring.

Lees hier de recensie van Ferdi de Lange: Goede én oprecht komische WIJN met Porgy Franssen en Carine Crutzen behoeft geen krans.

Lees hier de recensie van wijnjournalist Onno Kleyn op zijn website.

Lees hier het interview met Randy Fokke in Groot Rijswijk