Wijn: Blog De Meenthe

  • WIJN: THEATERBLOG

TheaterBlog De Meenthe

Voor de feestelijke première van de theatervoorstelling WIJN trein ik naar Haarlem. Samen met vriendin Madelon stap ik de stadsschouwburg in. In de pauze doen we een spelletje BN’er spotten, want de zaal blijkt vol Bekende Nederlanders te zitten. Madelon zit naast Linda van Dyck, naast mij zit Daphne Bunskoek en in de pauze ontdekken we nog veel meer acteurs, actrices en presentatoren.

Maar nog leuker dan kijken naar BN’ers, is kijken naar de theatervoorstelling. WIJN is namelijk een heerlijk theateravondje uit. Ik zou bijna zeggen, een ouderwets goed toneelavondje uit, als het niet zo oubollig klonk. Want oubollig is het geenszins, wel heel onderhoudend, boeiend en grappig. Al vanaf de eerste zin die op het podium wordt uitgesproken (“Waarom is Ed eigenlijk niet uitgenodigd?” ) weet ik; dit wordt een fijne avond. En dat werd het ook. Voor het publiek dan, niet per se voor de personages op het podium. Daar lijkt het wel heel gezellig te beginnen op het jaarlijkse wijnfeestje dat Charles (bankier, verzamelaar van bijzondere wijnen) en Charlottte (thuisblijfmoeder met een kunsthistorische achtergrond) organiseren voor hun vrienden Marja (psycholoog) en Bob (schrijver). Maar het  gezellige avondje wijnproeven (“Jullie blijven toch wel logeren? Niets laatste trein terug hoor, jullie blijven zodat we lekker lang door kunnen gaan”) wordt al gauw een avond vol ongemakkelijke opmerkingen en grappen met een pijnlijke ondertoon. Want als je elkaar al jaren kent, ga je soms misschien iets te makkelijk om met de waarheid over elkaars eigenaardigheden en persoonlijkheden.

WIJN met Porgy Franssen, Carine Crutzen, Vincent Croiset, Renée Fokker, Evert van der Meulen en Randy Fokke
herkenning, er valt Voor ons in het publiek een hilarisch feestje van (foute)
veel te lachen en grinniken. Zeker als (spoileralert!!!) vriend Ed alsnog wel op komt dagen en er van alles duidelijk wordt over de verhoudingen van de feestvierders onderling en wat er in het verleden is gebeurd. “Drank is niet de oplossing hè” snibt Marja halverwege het stuk tegen Charlotte, terwijl Charles de ene fles na de andere opent en Bob probeert de boel gezellig te houden. Maar door de drank komen wel alle verhalen los en alle emoties naar de oppervlakte. En dat spelen de acteurs voortreffelijk, een ieder schittert op zijn of haar eigen manier. Het is een waar genoegen om in de zaal mee te maken hoe de sfeer op het toneel verandert en het avondje heel anders eindigt dan verwacht, met nog eens een extra verrassende ontknoping op de ochtend na het wijnspektakel. Aan het eind van de voorstelling ben je of van alle personages alsnog een beetje gaan houden, of besluit je om zelf thuis nooit meer vrienden uit te nodigen om samen wijn te drinken. Ze meenemen naar Rabo Theater De Meenthe om samen naar deze theaterkomedie vol drama en humor te gaan, is echter wel altijd een goed idee!

Door theaterblogger Margje