OOM LUCIEN, 1914 – Een historisch toneelstuk van Philip Walkate
In het najaar van 1914 vluchtten een miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Velen kwamen terecht in ’Belgendorpen’, anderen bleven in de zuidelijke provincies gedurende de oorlog, zo ook in Zeeland.
Lucien en Mathilde Marinx, twee welgestelde, katholieke en bourgondische Belgen vinden onderdak in het huis van de hardwerkende, protestantse en sober levende Leonard en Jacomina Melis op Walcheren.
Na een gastvrije ontvangst ontstaan er spanningen tussen de Vlamingen en de Zeeuwen door verschillende inzichten op het vlak van cultuur, geloof en gastronomie.
Een risicovolle zakelijke overeenkomst tussen Marinx en Melis zorgt voor conflict en crisis, maar in november 1918 wordt vrede gesloten, ook tussen beide families.
Lezingen Zomer 2018
Theatergroep De Kale organiseerde samen met Tijdloos Theater- en Muziek producties vier leesvoorstellingen van Oom Lucien, 1914, het nieuwe toneelstuk van Philip Walkate in de zomer van 2018 in Amsterdam, Middelburg, Goes en Domburg.
De lezingenreeks wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Stichting Elise Mathilde Fonds.
Reacties na de lezingen in Middelburg en Amsterdam:
* Geweldig, veel humor en levenswijsheden
* Plezant met een vleugje Elsschot
* Zeer vermakelijk en uitstekend gebracht
* Zeer leuk en sterk
* Veel humor, maar ook waarheden over verschillende volksaarden
* Geslaagde ‘faction’
* Geweldige acteurs!
* Geweldig gedaan, mooi gecast, mooi verhaal
* Een stuk dat inspireert en tot nadenken aanzet: mooier kan je het je toch niet wensen?
* Geweldig! Ik ben Duits, in Nederland wonend en wist de humor te waarderen!
* Wij wensen jullie alle succes met de verdere uitwerking van Oom Lucien. En…dat gaat een mooi stuk worden!
* Lezing voelt meteen goed, net als indertiijd met ‘WIJN’…(…) dus op de planken met Nonkel Lucien!
* Ik vond het geweldig en ik hoop dat het snel in een theater komt. Succes!
* Wat een prachtige voorstelling was “Oom Lucien 1914”, die ik vandaag in Goes heb bijgewoond. Ik heb er erg van genoten. Een geweldig script, vol humor en herkenbare situaties. Bijzonder goede acteurs ook. Het verveelde geen moment. Ik hoop echt dat jullie daar een theatervoorstelling van kunnen maken. Veel succes verder!
Reacties Historici
Het stuk ‘Oom Lucien 1914’ is erg geestig en onderhoudend. Tijdens het stuk wordt de toeschouwer ook nog eens bijgespijkerd: er komen tientallen weetjes en ‘weten’ over de Eerste Wereldoorlog langs. Het gaat feitelijk ook over op de proef gestelde (door langdurig verblijf in hetzelfde pand) intermenselijke relaties. En dat allemaal vakkundig gecombineerd.
Jan Zwemer – Schrijver (samen met Allie Barth) van Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog
[Het stuk] is eigenlijk bij uitstek geschikt […] om de huidige multiculturele vluchtelingenproblematiek op een speelse, onbedreigende maar daarom niet minder rake manier over het voetlicht te brengen. Twee vliegen in één klap: een stukje vergeten vaderlandse geschiedenis dat tegelijkertijd aantoont dat de vluchtelingenproblematiek niet zo spiksplinternieuw is als wel veel gedacht wordt (hoewel er natuurlijk oog wezenlijke verschillen zijn)… Een stuk dat inspireert en tot nadenken aanzet: mooier kan je het je toch niet wensen?
Paul Moeyes – Schrijver van Buiten Schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918
Foto’s en veel meer op www.facebook.com/oomlucien1914