Fausse Note

Valse Noot (Fausse Note)
Didier Caron schreef een toneelstuk over een beroemde dirigent die door een bewonderaar om een handtekening wordt gevraagd na afloop van een concert. Maar de bewonderaar heeft hele andere bedoelingen met zijn bezoek.

Philip Walkate vertaalde dit spannende en intrigerende Franse toneelstuk dat hij in maart 2020 in Parijs zag in Théâtre de la Contrescarpe.

Op 22 mei 2022 wordt het stuk gelezen in De Balie door acteurs Hein van der Heijden en Mark Rietman. Aanvang 16 uur. Kaarten reserveren kan via De Balie.

Over het stuk
Het is 1989. De gerenommeerde chef van het Orchestre de la Suisse Romande, H.P. Miller, zit na afloop van een concert in de dirigentenkamer van de Philharmonie te Genève. Een bezoeker, de Belgische Léon Dinkel, komt vragen om een handtekening. Hij bewondert de maestro, op het opdringerige af.

Na de handtekening vraagt Dinkel om een gesigneerde foto, dan wil hij zelf een foto maken van Miller, die de grootste moeite heeft de fan de deur te wijzen. Verontrustender is nog dat Dinkel werkelijk alle details van het leven van de dirigent kent, ook die uit zijn verre verleden…

Wie is Dinkel? Wat is de ware reden van zijn bezoek? En wat zit er in het pakket dat hij heeft meegenomen voor Miller? Valse noot is een spannend en intrigerend stuk over het opeisen van de waarheid over een duister verleden.

De Franse pers over Fausse Note

Le Figaro: ‘Een sterke tekst…een waar juweeltje.’

Paris Match
: ‘Een geboeid publiek…spannende plotwendingen. Een verontrustend èn opbeurend stuk. Grote kunst.’

Le Parisien
: **** ‘Een scherp script zonder valse noot.’

France Inter: ‘Een echte thriller. Bij elke zin vraag je je af: wat er gaat gebeuren?’

Lees meer recensies in het Frans op de site van de originele Parijse productie.

Didier Caron
Didier Caron (1963) is acteur, toneelschrijver en regisseur. Hij schreef meer dan vijftien toneelstukken en maakte vele bewerkingen voor theater en film. Fausse Note was twee jaar te zien in Parijs, werd opgevoerd in Avignon en ging op tournee door Frankrijk. Het stuk is ook regelmatig opgevoerd in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.