Eindexamens – BNR Radiocolumn
Goedemiddag met Philip Walkate. De eindexamens zijn begonnen. Op de eerste dag waren er al 2300 klachten!
Bij Nederlands werd geklaagd over de lange woorden, met name de woorden met meer dan 1 lettergreep. Het enige woord met vier lettergrepen dat de jeugd kent is het woord ADHD. Tegenwoordig overigens al goed voor een levenslange gehandicaptenuitkering als het aan de PvdA ligt.
Bij 1 opdracht werd gevraagd om een argument te geven. Dat was natuurlijk erg moeilijk, aangezien de Nederlandse jeugd, in navolging van de gehele bevolking, leert om overal een mening over te hebben, zonder die te beargumenteren.
Bij Geschiedenis werd de Tweede Wereldoorlog verward met de Tachtigjarige Oorlog. Dit omdat de veteranen van WO2 inmiddels tachtigjarigen zijn. Logisch. De oorzaken van de Eerste en Tweede Wereldoorlog: Duitsers, hadden alle leerlingen goed.
De Franse, de Russische en de Sexuele Revolutie werden ook door elkaar gehaald. De leerlingen weten natuurlijk wel al sinds hun elfde wat op z’n Frans of op z’n Russisch betekent. Dat Lenin verbannen werd naar St. Helena, dat weet dan niemand meer.
De Vaderlandse geschiedenis kende iedereen daarentegen wel heel goed. Op de vraag wie was de vader des vaderlands antwoordden veel leerlingen met Ataturk, Koning Mohammed of Desi Bouterse.
En ook het jaar 1989 was een herkenbaar jaar: veel leerlingen wisten dat dat hun geboortejaar was. Goed nieuws, want als je 19 bent en je doet eindexamen, dan ben je slechts 1 tot 3 jaar blijven zitten.
Tot de volgende voicemail.