Cabaret op Maat: Artikel Eventview

  • Cabaret op Maat

    Referenties

Een humorist inhuren getuigt van lef

Philip Walkate is een man van vele talenten: muziek, commercials, cabaret en stand-up comedy. Dan hebben we het nog niet eens over zijn tien jaar ervaring aan optredens bij zakelijke events, als dagvoorzitter, debatleider of presentator. Met die verscheidenheid aan activiteiten vervult hij zijn grootste wens. “Ik wil vooral entertainer zijn.”

“Het getuigt van lef als je als bedrijf een humorist inhuurt”, vindt Walkate. “Maar wees gerust: ik maak zaken nooit belachelijk, wel belachbaar.” En dat is precies waar het om gaat, mensen een spiegel voor houden en op een vrolijke manier confronteren met wat er gebeurt. Om te helpen het doel van de bijeenkomst te ondersteunen.

Teruggevraagd
Desgevraagd zou Walkate tussen zijn talenten niet het grootste talent kunnen aanwijzen. “Het is juist de combinatie van tien dingen tegelijk doen waar ik goed in ben. Om met taal bezig te zijn en zowel voor mezelf als in opdracht te werken; daardoor leer ik steeds beter te schrijven. Ik vind het heerlijk om een serieus congres te leiden en vervolgens in het theater los te gaan. Hoewel ik in het theater meer ruimte heb om mensen ook te ontroeren, naast ze te laten lachen. En dat is ook mooi.”

Of het nou een congres is of een theater, vakman Walkate zegt daarbij dezelfde theatertechnieken te hanteren. En dat werkt. “Je doet iets wat een grote groep mensen leuk vindt, iets dat aansluit. En waarom ik het serieus neem? Omdat het me er niet om gaat dat ik gevraagd word, maar dat ik terúggevraagd word.”

In verwarring
De wens een entertainer te zijn zat er bij de in Leiden geboren diplomatenzoon vroeg in. “Ik maak mijn hele leven al muziek en was op de middelbare school altijd al bezig de pias uit te hangen. Laat staan in mijn studententijd, die was er natuurlijk perfect voor.” Het is in die periode dat hij begint op te treden als cabaretier. Als hij het studentencircuit is ontgroeid reist hij met eigen cabaretprogramma’s vele malen het land rond. Gedurende de jaren breidt hij zijn activiteiten steeds verder uit; Walkate schrijft scripts en teksten, zingt, speelt in commercials en doet stand-up comedy – tot in de comedyclubs van New York. “Daar heb ik veel van geleerd. En ik gebruik het nog elke dag. Door ervaring word je steeds meer bedreven in het maken van goeie grappen. Het is echt een vak.”

Zijn professionele aanpak en ervaring stellen hem in staat zich tijdens zakelijke bijeenkomsten goed in te leven in de materie, op een fijnzinnige manier iets te doen met vertrouwelijke informatie en wat luchtigheid te brengen daar waar vaak serieuze onderwerpen ter sprake komen. “Er is al zoveel serieusheid. Ik voel me happy bij een pittig congres van een ministerie, laat mij daar maar de energizer en de vrolijke noot zijn.”

Bezoekers aan congressen kunnen Walkate vooral kennen van zijn optredens als de immer deskundige professor doctor Flip van der Wal. De humorist speelt deze rol al jaren met verve, het publiek met zijn onnavolgbare powerpointpresentatie eerst in verwarring brengend en vervolgens keihard aan het lachen. “Als ik mensen zich zie afvragen: Wat doet die man hier?”, dan is dat iedere keer een heerlijk moment. “Wanneer ze eenmaal doorhebben welke rol ik speel, dan ga ik vol voor de lach. Ik ben er een voorstander van dat er heel hard gelachen wordt.”

Eventview 4 – 2010
Tekst: Niels van Laatum
Foto: Fleur van der Minne