Nieuws Toneelstukken               Teksten        Liedjes        Het Grote Kakker Vakantieboek       

Reacties Een Grijze Komedie, Parade 2015

Volkskrant ****
Annemarie Oster, Jules Croiset, Marlies Hamelynck en Rob van de Meeberg spelen (regie: Hanneke Braam bij Hummelinck Stuurman, Philip Walkate schreef de tekst) acteurs op leeftijd en zijn dat ook zelf. In een decor vol oubollige lampenkappen en dito kleedjes halen ze herinneringen op en zwelgen ze in actreutelgedoe. Een parodie, en/of toch niet helemaal? Ze laten het lekker in het midden.

Gooi- en Eemlander/Haarlems Dagblad/Leidsch Dagblad 
Speciaal voor Jules Croiset (77), Rob van de Meeberg (70), Annemarie Oster (72) en Marlies Hamelynck (69) schreef Philip Walkate een stuk over oudere acteurs die terugblikken op hun carrière en de aantrekkingskracht van de roem (...)
De acteurs, en met name Jules Croiset, werpen zich met hart en ziel in hun rol en Walkate legt hen, zeker in de eerste helft van het stuk, spitsvondige teksten in de mond waarin zij zichzelf op humoristische wijze op de hak nemen. Zoals Croiset die verzucht hoe hij na jaren Shakespeare gespeeld te hebben nu een app voor bejaarden heeft ingesproken, Grey Mobile, ’bellen tot het bittere einde’. Om er op te laten volgen: ’Wat is een app nou eigenlijk?’.
(...)
Een amusant kijkspel naar acteurs die het vak beslist nog niet verleerd hebben.

Het Parool - Sander Janssens
Dit zijn echte oude rotten uit het theatervak...dat is eens een ander gezicht bij de relatief jonge bespelers van de Parade.

In deze korte komedie van Hummelinck Stuurman Theaterbureau komen wekelijks vier bejaarde acteurs samen om herinneringen op te halen. Hoe is het om als bejaarde nog (min of meer) in het vak te zitten, en hoe is het om gestopt te zijn met het toneel? Wat blijft er over van die roem van weleer? Een doos met vergeelde foto’s en recensies, en aantal vage herinneringen. Die treurigheid doet één van hen besluiten naar een levenseindekliniek te gaan.

De vier acteurs schetsen een mooi beeld van vergane glorie: het krampachtig vastklampen aan de rafelranden van de sector, of tegen wil en dank loslaten – maar dat voortdurend moeten verantwoorden. Wat dat betreft zit de korte tekst van Philip Walkate knap in elkaar, uiteraard goed geholpen door deze ijzersterke acteurs. Met name Croiset, wiens personage voortdurend meeslepende monologen opeist, beklijft met zijn onnavolgbare dictie.

Cultuurpodium.nl
...neusje van de zalm aan oudere Nederlandse acteurs...Een zeer succesvol kwartet... mag ik stellen. Ongeveer twee honderd jaar theaterervaring en zoals tijdens de voorstelling blijkt nog vol levenslust en spelvreugde...Een leuke komedie met een vette knipoog naar de ouderdomskwaaltjes die iedereen op den duur te verwerken krijgt maar die voor een acteur op jaren de doodsteek kunnen zijn.

Blogs en Twitter
Een gezelschap van vier acteurs komen wekelijks samen om de veroudering van hun carrière te betreuren. Een komedie waar de dood en de wedergeboorte van een ster centraal staat. Het moderne gemixt met het traditionele... met mooie dialogen en monologen in een gezellig en huiselijk jasje.
Noopie.nl

Overigens is Een Grijze Komedie echt een aanrader op De Parade. Mooi die stem en tekstbehandeling van Jules Croiset.
#Olaf van der Hee

Een Grijze Komedie 'n mooie voorstelling op de Parade met oa Jules Croiset.
#Emile van Rinsum

Een grijze komedie#prachtig #aanrader #Rotterdam # deparade
#Johan Broekmate